Информација за именување на Национален координатор   

 


Владата на Република Македонија на 41-та седница одржана на 06 декември 2017 година, за Национален координатор за имплементација на Националната платформа за намалување на ризици од несреќи и катастрофи на Република Македонија, го именуваше Павле Трајанов.

Павле Трајанов е роден на 25 декеври 1952 година во Д.Радеш, Радовиш. Завршил Правен факултет, положил правосуден испит, зборува англиски, српски, бугарски и руски јазик.

 

По завршувањето на Правниот факултет, во 1977 година се вработил во МВР, каде во текот на својата кариера бил и началник на Сектор за анализирање и истражување на безбедносни појави, потсекретар на Службата за јавна безбедност, помошник министер за оперативни работи, а кариерата ја завршил како министер за внатрешни работи (1998-1999 година).

   


“By supporting development based on moral judgment, knowledge, resilience, prevention and adaptation, we are jointly building a future…”

 

“…let me recall Einstein’s wisdom when he said: “We cannot solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.” It is up to this generation to adopt a different mindset so we can hand over a safer world to our children.”

 

President of the

Republic of Macedonia,

H.E. Dr. Gjorge Ivanov

Националниот координатор Павле Трајанов учествуваше на Евопскиот форум за намалување на ризици од катастрофи во Рим   

Националниот координатор за имплементација на Националната платформа за намалување на ризици од несреќи и катастрофи на Република Македонија, Павле Трајанов, учествуваше на Европскиот форум за намалување на ризици од катастрофи, кој беше организиран од Канцеларијата на Обединети нации за намалување на ризици од катастрофи за Европа (УНИСДРР). Форумот се одржа од 21 до 23 ноември 2018 година во Рим, Италија.


На отворањето присуствуваа околу 800 претставници од 55 држави, меѓу кои и премиери, министри и други носители на високи функции. На отворањето се обратија премиерот на Италија, Џузепе Конте, специјалниот претставник на Генералниот секретар на ОН за намалување на ризици од катастрофи, Мами Мизутори, министерот за инфраструктура и транспорт на Италија, Данило Тонинели, како и други високи претставници.

Павле Трајанов на експертски консултации во Женева   

 

Павле Трајанов, Национален координатор за намалување на ризици од несреќи и катастрофи, на 14 и 15 март 2018 година, ќе учествува на Глобаните експертски консултации во врска со Стратегијата за имплементација на Рамката за намалување на ризиците од катастрофи донесена во Сендаи, Јапонија 2015 година.

Оваа експертска расправа се одвива во организација на Обидинетите нациии - Канцеларија за намалување на ризиците од катастрофи, во Женева, каде главен акцент се става на превенцајата, намалување на ризиците и последиците од катастрофи.

 

Павле Трајанов на Експретските консултации во Женева со заложби за поефикасно спроведување на стратегиите   

На 13-14 март 2018 година во Женева се одржаа Глобални експертски консултации во врска со Стратегијата за имплементација на Рамката за намалување на ризиците од катастрофи донесена во Сендаи, Јапонија во 2015 година, на кои учествуваше и Павле Трајанов, Национален координатор за имплементација на Националната платформ

Учество на Европскиот форум за намалување на ризици од несреќи и катастрофи   

Хелсинки, 3 октомври 2016 година

Националниот координатор за намалување на ризици од несреќи и катастрофи, Живко Јанкулоски, во периодот од 3 до 5 октомври 2016 година, учествува на Европскиот форум за намалување на ризици од несреќи и катастрофи, кој се одржува во Хелсинки – Финска.

Известување   

Париз, 7 октомври 2015 година

 

Националниот координатор за намалување на ризици од несреќи и катастрофи , Живко Јанкулоски во периодот од 7 до 9 октомври учествува на европскиот форум за намалување на ризици од несреќи и катастрофи, кој што се одржува во Париз-Франција.

 

Syndicate content